Blog

Held?

Ivonne Meeuwsen heeft verschilllende boeken geschreven over de gevolgen van seksueel misbruik van kinderen en hoe die gevolgen te boven te komen. “Bevrijd van schaamte en schuld” is de titel van een bekend boek van haar. Zij heeft ook een eigen website over haar werk en daarop heeft zij nu Overlevers van seksueel geweld die geheeld zijn van de gevolgen uitgenodigd zich voor te stellen in een “gala van de Helden van Helen” dat zij gaat organiseren. Ik heb me opgegeven……

Angst

Angst is een slechte raadgever. Zo luidt het spreekwoord en het is zeker waar.

Misschien is het nog wel meer zo als die angst onbewust blijft en angst onherkenbaar vermomd als raadgever optreedt. Bijvoorbeeld vermomd als Professionaliteit. De professional houdt afstand en negeert eigen emotie. Professionele analyse en advies dienen gebaseerd te zijn op zorgvuldig rationeel onderzoek en de oplossingen die aanbevolen worden dienen bewezen effectief te zijn en haalbaar binnen het bestaande aanbod aan hulp en mogelijkheden.

Angst kan zich uitstekend vermommen met bovengenoemde overwegingen en uitgangspunten. Ik was aanwezig bij een kringbijeenkomst rond een gezin waarin huiselijk geweld aan de orde was geweest. De professionele hulpverleenster van Jeugdbescherming sprak gezinsleden en familie toe en vermeed daarbij het huiselijk geweld bij de naam te noemen. Ze noemde wel de gevolgen voor de kinderen. Ik denk dat angst zich bij haar had

Licht en schaduw

In deze tijd van het jaar zijn de dagen kort en staat de zon laag. Daardoor zijn de schaduwen lang uitgerekt. Ik herinner me hoe ik als kind in Friesland in het lage zonlicht over een dijkje liep en onafgebroken naar mijn schaduw keek. Ik trok mijn knieМЗn extra hoog op, maakte lange passen en zwaaide met mijn armen. Die hele lange grote schaduwfiguur liep als een reus naast me mee, met zwaaiende armen marcherend door het weiland. Donker en licht horen onafscheidelijk bij elkaar en bestaan niet zonder elkaar.

Het gaat eigenlijk allemaal om verlichting. Verlichting van de last die je moet dragen, van je zorgen en verlichting om je heen. Als er verlichting is, zie je de anderen. Hoe kan ik verlichten? Dat is makkelijk, omdat ik de kwaliteiten van het licht ken. Het geeft warmte, het maakt licht. Als ik dus dat doe voor wie ik om me heen zie, warmte geven en verlichten waar ik kan, dan verlicht ik. Dan voel ik me licht worden en ben ik gelukkig.

Bovenstaande komt uit een tekst die ik twee jaar geleden schreef op de website van Nieuw Wij. Dat is een website met allerlei interessante en hoopgevende verhalen van mensen die uitgaan van een Nieuw wij. Dat wil zeggen: niet bang zijn voor maatschappelijke veranderingen maar zoeken naar  saamhorigheid en vertrouwen in elkaar over etnische en cultureel-religieuze grenzen heen. Mooie tekst heb ik toen geschreven maar nu, twee jaar later en na de publikatie van mijn boek Mist zie ik ineens de betekenis van wat ik toen schreef.

In mijn boek vertel ik over een meest onzichtbare, maar van tijd tot tijd maar al te aanwezige schaduw die mij was blijven volgen vanaf mijn vijfde. Vanaf de dag dat een klein jongetje van vijf gepakt en misbruikt werd door een man die sinds die tijd altijd in de schaduw bleef maar mij is blijven

Recensie

Vandaag verscheen de eerste serieuze recensie van mijn boek Mist. Hij is geschreven door Ivonne Meeuwsen. Ik heb veel respect voor wat zij zelf heeft gedaan om haar ervaring met en kennis van de gevolgen van seksueel misbruik te leren hanteren en  te helen.

Ivonnen Meeuwsen schreef over mijn boek het volgende:

Recensie “Mist” van Harm Puite

Geplaatst op oktober 10, 2017 door 

Mist

Een man en zijn zoektocht naar betekenis. De jonge Harm groeit op in een landelijke omgeving in Friesland. Het weer en de sfeer van het platteland en een natuurlijk gevoel voor het mystieke maakt van elke dag een groot avontuur. Op een mistige namiddag wordt Harm door een man van zijn pad geplukt en seksueel misbruikt. De man bedreigt hem en gebiedt hem om de volgende dag weer langs te komen, want anders‰Ы_

Ontwricht leven

De sfeer van ‰ЫчMist‰ЫЄ is beklemmend. Het angstige kind groeit op tot een man op zoek naar de betekenis van zijn leven. Hij vindt de taal voor zijn ervaringen in Mexico. Een vreemd soort thuiskomen, waarin hij de ontwrichtte draden van zijn leven weer aan elkaar weet te knopen.

Mexicaanse cultuur

De Mexicaanse cultuur en de manier waarop deze de ziel ziet, staat centraal in het vervolg. De ziel wordt in het westen gezien als een ondeelbaar iets, terwijl de Mexicaanse ziel bestaat uit meerdere elementen. Op de Mexicaanse dag van de doden haalt Harm zijn ziel weer bij elkaar.  Door de pagina‰ЫЄs heen maak je kennis met een weinig gekend stukje van de Mexicaanse cultuur, een fascinerend inkijkje in hoe je ook naar de werkelijkheid kunt kijken en ermee kunt leven.

Pluspunten van het boek

  • Het verhaal leest als een spannend boek
  • De levenservaringen van Harm zullen voor veel mannelijke slachtoffers van seksueel misbruik herkenbaar zijn.
  • Het ‰Ычop een heel andere manier kijken‰ЫЄ maakt dat je openingen vindt, aanknopingspunten om ook je eigen leven in een ander licht te zetten.

Minpunten van het boek

  • De Mexicaanse cultuur en de omschrijving hiervan zijn soms wat ingewikkeld. Als de cultuur je minder interesseert dan Harm zijn levensverhaal, wordt dat wat saai.
  • Er zitten een paar expliciete scene‰ЫЄs in die kunnen triggeren.

Zoveel is duidelijk: Ivonne heeft mijn verhaal begrepen en ik ben blij met haar recensie

 

Boekpresentatie

In maart van dit jaar heb ik een laatste punt gezet in mijn boek en het manuscript is vervolgens klaargemaakt voor de drukker. Op 21 juni is m’n boek officieel uitgekomen en vanaf die dag kan iedereen lezen over het seksueel misbruik waarvan een klein jongetje van vijf jaar in een Fries dorpje het slachtoffer werd. Ik heb erover geschreven omdat ik nu weet dat ik nu bijna zestig jaar geleden dat kleine jongetje was. De titel van het boek is MIST en de mist waar het over gaat is de mist van afscherming en omhulling. De mist die ik zelf heb opgetrokken in mijn geheugen om niet meer te hoeven weten hoe dat was voor het kleine kind dat ik zelf ooit was. In een mensenleven is gelegenheid om te groeien en beter te worden in het leven. Ik heb eindelijk de ruimte gevoeld om terug te gaan naar deze verborgen herinnering en ook om om te gaan met de heftige gevoelens en emoties waarmee die verbonden is. In dit boek vertel ik er over.

Ik heb ook geprobeerd te beschrijven wat mij geholpen heeft om beter om te gaan met de emoties die ik opdolf. Ik denk dat ik daar nog meer over zal willen schrijven, misschien nog een boek. Maar dit boek is er nu.

De titel is dus: Mist en het boek is uitgegeven door uitgeverij Elikser.

IMG_0286

 

Mist

Op 21 juni stap ik naar voren en overhandig m’n boek aan mr. Hans Anker tijdens de presentatie bijeenkomst in de Doopsgezinde kerk in hartje Leeuwarden. In dat boek heb ik beschreven wat met mij gebeurde op m’n vijfde, onderweg van school naar huis en wat dit daarna voor gevolgen heeft gehad. En hoe ik dit onderzocht heb en een manier heb gevonden om daar greep op te krijgen. En mezelf te accepteren en van mezelf te gaan houden.

Daar sta ik dan. Mijn boek is vanaf dat moment te koop en kan door iedereen gelezen worden. ik hoop dat ik duidelijk genoeg ben in m’n boek. En ik hoop dat ik, door dit te doen, ook al heb ik er zestig jaar voor nodig gehad om er achter te komen, onder ogen te zien en er boven te gaan staan, er nu aan bijdragen kan dat anderen die seksueel misbruikt worden of anders mishandeld dat ook zullen kunnen en liefst veel eerder dan ik!