Blog

Over de werking van verschillende soorten drank

Alcohol is alcohol en heeft zo zijn uitwerking op de menselijke geest en het functioneren van het menselijk lichaam. Maar er lijkt toch wel veel verschil in de uitwerking veroorzaakt te worden door de drank waarin de alcohol zit. Zo heb ik nog nooit gemerkt dat de zachte, sluipend intredende verdoving die de alcohol in wodka bij mij teweeg heeft gebracht de volgende dag zorgde voor een opdringerige kater. Terwijl de alcohol die dun vermengd meekomt met bier hele gebieden in lichaam en geest inundeert en vervolgens langzaam afgrendelt voor controle door het teruggedrongen verstand. De volgende ochtend kun je slechts geleidelijk de schade opnemen. Alcohol in wijn is een verhaal apart. Er is een belangrijk verschil in de werking van alcohol in wijn met bubbels, zoete, halfdroge of droge wijn maar voor al die wijnalcohol geldt de boodschap: ik ben slechts de nederige bediende van een nobele drank. Ik hoor erbij en volg maar afhankelijk van de edelheid en de daarbij passende prijs van de wijn gedraag ik mij meer of minder opdringerig maar kom niet gauw op de voorgrond. Dat laatste gebeurt eigenlijk alleen met wijn uit kartonnen pakken of grote en goedkope flessen.En de alcohol in whisky? Ach whisky… dat is een soort toverdrank waarin alcohol een van vele bedwelmende en betoverende elementen is. Als je dronken wordt van whisky kun je lang piekeren om er achter te komen welk element jou te pakken heeft genomen…

Lees ook over de uitwerking en verslavende werking van cognac in Modderduivel

Plaatje toegevoegd

Zo, nu is er ook een plaatje bij de tekst van Modderduivel. Het is een foto die ik zelf gemaakt heb van een fossiele modderduivel in een vitrine van het Teylers museum in Haarlem. Dit fossiel werd in de 18e eeuw gevonden in Duitsland en het Teylers museum heeft een er een hele verzameling van. De vinder heeft het fossiel in de tijd beschreven als: “homo diluvialis” oftewel een mens die de zondvloed heeft meegemaakt. Ook: Mens die god heeft gezien. Het was een wensdroom van die vinder en al snel werd vastgesteld dat het om het fossiel van een reusachtig grote salamander moest gaan. Een salamander met de grootte van een (klein) mens.

Ze bestaan nog steeds, deze reuze salamanders. Ze komen voor in Noord Amerika, in China en in Japan. In China worden ze zelfs gefokt….om op te eten.

Erotiek

Hoofdstuk 2 van Modderduivel staat nu ook op de site en ik heb er vandaag nog flink aan gewerkt. Een erotische scene geschreven en ingevoegd in het tweede hoofdstuk. Spannend of er reacties gaan komen.

Leaving Neverland

Wat een prachtige titel is dat toch! “Leaving Neverland” In Nederland hebben we “Het land van ooit” een sprookjesland waar acteurs illusies tot leven wekken. ik weet eigenlijk niet hoe het gaat met dat Land van Ooit, misschien hebben we dat ook al verlaten, net als het sprookjesland van Michael Jackson. Even Land van Ooit gegoogeld: inderdaad! Al vanaf 2007 is het gesloten en nu is het een verwilderd gebied waar de resten van het sprookjespark overwoekerd worden dor onkruid. Als je “Neverland” verlaat stap je de harde werkelijkheid binnen, de wereld waarin sprookjes niet geloofd worden. Wel het faillissement uitgesproken wordt en de hekken gesloten. Michael Jackson, de ster die in Neverland leefde als een spin in het web van glanzende illusies waarin kinderen verstrikt zijn geraakt, was een pedoseksueel, en dat is een uitspraak die in de echte wereld kan leiden tot een aanklacht wegens smaad, dreiging met boetes en vervolging. De lange documentaire film met dezelfde titel als dit blog was aanleiding tot een wereldwijd dispuut tussen fans van Michael Jackson en mensen die de verhalen van de mannen die hem nu, jaren na zijn dood, aanklagen als hun misbruiker. Een dispuut dat enkele weken na het vertonen van de documentaire ook weer uitdooft, het blijft een sprookjeswereld waarin dit verhaal over een verschrikkelijke heks die kinderen verslindt zich afspeelt. Neverland ligt al weer achter ons. Maar er is wel een verschuiving gaande in de wereld van de werkelijkheid. Pas vorige week kwam in het Nderlandse nieuws dat een zestal jonge mannen, van begin twintig, de publiciteit zochten voor hun verhaal over seksueel misbruik dat kort geleden plaatsvond in een Demos. Demos is een bedrijfje dat in opdracht van het parlement schoolkinderen uitleg geeft over de parlementaire democratie en de werking van het parlement laat zien. In het echt. Achter beschermen zijn deze jongemannen seksueel misbruikt door hun leidinggevende. Ze zijn door zijn overwicht en macht door hem ingepakt en vervolgens uitgekleed en opgevreten. Hij is ontslagen nadat ze hun verhaal hadden gedaan bij de directie van Demos die echter (om het sprookje niet te verstoren) naar buiten geen ruchtbaarheid heeft gegeven over wat er jarenlang misgegaan is en ook geen aangifte heeft gedaan bij justitie van het misbruik van de jonge mannen. Volgens mij is het nu naar buiten treden van deze jongemannen erg uniek in Nederland. En nieuw. Ik hoop dat het het begin is van een proces dat leidt tot een volgend faillissement van een sprookjeswereld. Een wereld waarin mensen hun macht en overwicht niet ongestraft en ongezien kunnen gebruiken om anderen te misbruiken.

Michael Jackson

Leaving Neverland is de lange documentaire waarin twee mannen vertellen als kind door Michael Jackson te zijn misbruikt. In de documentaire wordt getoond hoeveel mensen er bij stonden en ernaar keken en niets deden om misbruik te voorkomen of te verhinderen.
Of hun verhaal nu helemaal klopt of niet, volgens mij is dat niet het belangrijkste van deze documentaire. De mannen willen financiele genoegdoening en willen met deze documentaire aantonen dat ze als kind echt misbruikt zijn door de popster. Ik denk niet dat het de bedoeling van hen en van de documentairemaker is om te laten zien hoe een pedo te werk gaat en in zijn opzet slaagt om kinderen in zijn macht te krijgen maar dat is vind ik wel goed gelukt. Ook laat de documentaire goed zien hoe schatten en roem mensen totaal kunnen verblinden. Het onderstreept hoe belangrijk het is dat je er op let dat je je niet laat verblinden maar echte verbinding maakt met anderen. Dan kun je, vind ik, zien dat Michael Jackson als volwassen man liet zien hoe hij zijn hele leven als een marionet gestuurd is, een geld-verdien marionet. Zelfs zijn dansstijl laat dit zien. Vervolgens is dat ook de manier waarop hij met jongetjes in z’n omgeving om is gegaan: als marionetten of handspeelpoppen. En ook de ouders van deze kinderen, net als de ouders van de ‘Jackson-five’ zien graag dat hun kinderen het goed doen in die rol.

Modderduivel

Nog even een update over Modderduivel. Het verhaal begint behoorlijk een eigen leven te leiden en ik weet niet waar dat naar toe gaat. Ik begin het zelf ook spannend te vinden omdat ik echt niet weet waar het me gaat brengen . Daar komt bij dat werkelijkheid en fictie langzamerhand beginnen te mengen. Ik was nu zo’n week of drie geleden een paar jongemannen tegengekomen die precies uit de Casamance en Gambia naar Europa waren gekomen, net als mijn hoofdpersoon in de Modderduivel en een van hen heb ik mijn telefoonnummer gegeven. ik heb nu af en toe contact met hem, hij verblijft hier in Amsterdam en probeert zijn hoofd boven water te houden. Hij doet ook een beroep op mij om hem daarbij te helpen. Ik kan het niet laten om hem in mijn hoofd af en toe te laten samenvallen met mijn hoofdpersoon Sholo. Maar daarmee doe ik hem onrecht want hij is echt. Niet doen dus.
Maar ik zou er niet eens meer erg verbaasd over zijn als straks blijkt dat hij alleen met zijn naam verschilt van Sholo maar dat hij verder wel met hem samenvalt en dat fictie overstapt naar de werkelijkheid.