Modderduivel klaar voor de uitgever

Modderduivel

De Modderduivel heeft het uiterlijk van een salamander met de afmetingen van een mens. Een reuzensalamander, zoals die voorkomt in China en Japan. Voor de Senegalese Sholo is het geen dier maar een djinn die zijn leven stuurt. Voor de Spaanse Margela is het een ongrijpbaar bijgeloof.

In de Europese cultuurgeschiedenis is de Verlichting essentieel voor het denken over de wereld en het leven.

Het Teylers Museum in Haarlem is in de tijd van de Verlichting gesticht. In de kerncollectie zijn fossielen te vinden van reuzensalamanders. Bij aankoop werd gedacht dat het de overblijfselen waren van een ‘mens die God en de zondvloed heeft gezien’. Vijftig jaar na de aankoop werd al aangetoond dat het om de fossiele resten van reuzensalamanders ging. Deze Europese getuige van de zondvloed verdween daarmee naar de mythologie. Veel Europeanen menen dat andere volken en culturen ook een Verlichting nodig hebben.

De uitleg die de Spaanse Margela krijgt over de Modderduivel is gebaseerd op een Korantekst. Daarin wordt gesproken van een djinn, die ongehoorzaam was aan Allah en daarom verbannen wordt naar een dimensie waarin de schepping van het leven niet heeft plaatsgehad. Er is geen onderscheid tussen licht en donker, water en land, leugen en waarheid, leven en dood. Vanuit die dimensie belaagt de Modderduivel sindsdien de mens.

In de christelijke traditie heeft de duivel de gedaante van een wezen dat nadat het de eerste mensen had verleid, gestraft werd met het verlies van zijn ledematen. Hij moest als slang op zijn buik door het stof schuiven.

Margela is een jonge Spaanse activiste die zich inzet voor Afrikaanse migranten. Sholo en zijn tweelingbroer Keita groeien op te midden van de volksverhuizing in Noord-Afrika.

De Senegalese tweeling Keita en Sholo en de Spaanse Margela ondervinden de macht van de Modderduivel en proberen daarmee om te gaan.

Voor Sholo is de Modderduivel een realiteit. De blauwe salamander die op zijn borst is getatoeëerd, verbindt hem met dat wezen. Salamanders komen, behalve in een smalle strook langs de Middellandse Zee, nergens op het Afrikaanse continent voor. Toch tatoeëerde de medicijnman Mokhtar de Tagdest tar toerin (grote salamander) in Dakar op de borst van Sholo. Tweelingbroer Keita gelooft wat Sholo vertelt, maar Margela probeert uit alle macht te begrijpen wat het is dat hem voortdrijft. Als ze het ten slotte begrijpt, had ze het maar liever niet geweten.

Structuur:

Protagonist: Margela

Antagonist: de tweeling Sholo en Keita

De ongrijpbare kracht: Modderduivel

Toneel:

Het verhaal speelt zich af op het toneel waarop de grote volksverhuizing vanuit Noord-Afrika richting Europese kusten zich afspeelt. Sprookjesachtige en magische vertellingen verbinden realistische beschrijvingen van ontberingen en misbruik.

Doelgroep:

Interessant voor een lezerspubliek in een multiculturele leefwereld dat door de culturele verschillen geboeid wordt.

Thema:

Het gaat over de grenzen van Europa en de Europese cultuur en over grensoverschrijding. Neventhema is de verwerking van seksueel misbruik.

De schrijver Harm Puite debuteerde in 2017 met Mist, een literair non-fictie verslag van een onderzoek naar de gevolgen van vroeg seksueel misbruik. Hij studeerde politicologie en culturele antropologie. Dat is de achtergrond van zijn gebruik van beelden en sprookjesachtige verhalen om universeel menselijke ervaringen in de omgang met het kwaad te verwoorden.

De wil om de mist en de verhulling die altijd rond seksueel misbruik hangt weg te blazen is de grootste drijfveer van zijn schrijverschap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.