Eindelijk: nieuws over de Modderduivel

Ik heb een korte samenvatting geschreven van Modderduivel zoals het boek er nu uitziet. Ik werk nog hard aan het gladstrijken van de tekst maar deze inhoud zal niet meer veranderen.

Voor het bestaan van de Modderduivel is geen wetenschappelijk bewijs. Zo’n wezen wordt door de meeste mensen beschouwd als iets mythisch. In het 18e eeuwse rariteitenkabinet dat de kern vormt van het Teijlers Museum in Haarlem worden de fossiele overblijfselen getoond van “de mens die god heeft gezien en de zondvloed”. Vijftig jaar nadat het fossiel verworven was werd al aangetoond dat het de overblijfselen waren van een reuzensalamander. 

Daar gaat in Haarlem de Verlichting aan: het fossiel is voorzichtig uit de steen gepeld en zo wordt duidelijk dat het niet een mens maar een mansgrote salamander moet zijn.

Voor Sholo is de Modderduivel huiveringwekkend reëel. Op zijn borst draagt hij sinds zijn zestiende het bewijs van diens macht: een getatoeëerde blauwe salamander. De Modderduivel duikt in zijn leven op als alles verloren is en toont hem dan een uitweg. De enige.

Sholo’s tweelingbroer Koetoe gelooft hem maar heeft zelf die Modderduivel nooit gezien. Behalve één keer, maar dat is een onzekere waarneming. 

De tweeling is grootgebracht door hun moeder nadat hun vader werd vermoord toen ze net twee jaar oud waren. Als ze veertien zijn gaan ze elk hun eigen weg; hun moeder trouwt een nieuwe echtgenoot.

Hun leven speelt zich af te midden van de grote volksverhuizing die gaande is van Noord- en West-Afrika richting het noorden: Europa. Hun wegen scheiden zich als ze pas veertien zijn maar ze komen beiden naar Spanje en daar ontmoeten ze Margela.

Margela is een jonge Spaanse activiste die zich inzet voor de Afrikaanse migranten. Ze is negentien jaar oud als ze Koetoe ontmoet. Deze ontmoeting zal slechts een etmaal duren maar maakt een diepe onuitwisbare indruk op haar.

Ze blijft zoeken naar de betekenis van wat haar is overkomen en wordt zo de onthuller van de geheimen die de Modderduivel bewaakt.  Het zijn geheimen die de levens van deze drie jonge mensen diepgaand beïnvloeden.

Het verhaal van de zondeval van de eerste mensen Adam en Hawa (Eva) wordt zowel in de Bijbel als in de Koran vertelt en het is Satan (Iblies) die hen tot de zonde verleidt. 

In het verhaal van Koetoe/Sholo en Margela blijkt dat dit oude verhaal steeds opnieuw wordt herhaald.

Een gedachte over “Eindelijk: nieuws over de Modderduivel”

  1. Modderduivel is een soort salamander begrijp ik, gezien de tatoeage van Soho, en vanwege het feit dat het een dier is dat in de modder leeft, op land en in water. Nu weet ik niet in hoeverre je wat aan mijn informatie hebt, maar ik heb gelezen in het “Zo zit dat- vakantieboek” dat er 460 miljoen jaar geleden op het gebied dat nu de VS is, schorpioenen leefden zo groor als mensen. Nu is schorpioen natuurlijk een woestijn-dier, maar stel dat er ook hele grote salamanders waren, of dieren die een soort kruising tussen schorpioen en salamander waren, ja dan heb je natuurlijk echt een modderduivel!!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.