Leaving Neverland

Wat een prachtige titel is dat toch! “Leaving Neverland” In Nederland hebben we “Het land van ooit” een sprookjesland waar acteurs illusies tot leven wekken. ik weet eigenlijk niet hoe het gaat met dat Land van Ooit, misschien hebben we dat ook al verlaten, net als het sprookjesland van Michael Jackson. Even Land van Ooit gegoogeld: inderdaad! Al vanaf 2007 is het gesloten en nu is het een verwilderd gebied waar de resten van het sprookjespark overwoekerd worden dor onkruid. Als je “Neverland” verlaat stap je de harde werkelijkheid binnen, de wereld waarin sprookjes niet geloofd worden. Wel het faillissement uitgesproken wordt en de hekken gesloten. Michael Jackson, de ster die in Neverland leefde als een spin in het web van glanzende illusies waarin kinderen verstrikt zijn geraakt, was een pedoseksueel, en dat is een uitspraak die in de echte wereld kan leiden tot een aanklacht wegens smaad, dreiging met boetes en vervolging. De lange documentaire film met dezelfde titel als dit blog was aanleiding tot een wereldwijd dispuut tussen fans van Michael Jackson en mensen die de verhalen van de mannen die hem nu, jaren na zijn dood, aanklagen als hun misbruiker. Een dispuut dat enkele weken na het vertonen van de documentaire ook weer uitdooft, het blijft een sprookjeswereld waarin dit verhaal over een verschrikkelijke heks die kinderen verslindt zich afspeelt. Neverland ligt al weer achter ons. Maar er is wel een verschuiving gaande in de wereld van de werkelijkheid. Pas vorige week kwam in het Nderlandse nieuws dat een zestal jonge mannen, van begin twintig, de publiciteit zochten voor hun verhaal over seksueel misbruik dat kort geleden plaatsvond in een Demos. Demos is een bedrijfje dat in opdracht van het parlement schoolkinderen uitleg geeft over de parlementaire democratie en de werking van het parlement laat zien. In het echt. Achter beschermen zijn deze jongemannen seksueel misbruikt door hun leidinggevende. Ze zijn door zijn overwicht en macht door hem ingepakt en vervolgens uitgekleed en opgevreten. Hij is ontslagen nadat ze hun verhaal hadden gedaan bij de directie van Demos die echter (om het sprookje niet te verstoren) naar buiten geen ruchtbaarheid heeft gegeven over wat er jarenlang misgegaan is en ook geen aangifte heeft gedaan bij justitie van het misbruik van de jonge mannen. Volgens mij is het nu naar buiten treden van deze jongemannen erg uniek in Nederland. En nieuw. Ik hoop dat het het begin is van een proces dat leidt tot een volgend faillissement van een sprookjeswereld. Een wereld waarin mensen hun macht en overwicht niet ongestraft en ongezien kunnen gebruiken om anderen te misbruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.