Uit de trein en op straat

Op een van de zitplaatsen vlak achter mij in de volle trein zat een man die erg de aandacht trok. Hij viel niet alleen op door z’n uiterlijk maar misschien nog wel meer door de enorme spoanning die hij uitstraalde. Het was niet dat hij drugs had gebruikt. Soms voel je dat, iemand is zo opgeladen, hij of zij lijkt wel te stuiteren….drugs. Of is wazig, als of iemand er niet bij is….drugs of medicijnen. Met hem was het anders. Hij leek een grote woede in zich vast te houden maar tegelijk ook een grote verslagenheid. Ik voelde een groot verdriet bij hem. Hij had tatouages in zijn hals en op zijn wang, zijn broek was stuk en z’n kleren waren rommelig en niet schoon. En hij praatte veel, vaak zacht, net verstaanbaar maar soms ineens met een harde stem. Hij riep dan dingen over gehandicapte Marokkanen die verkracht worden. Verkracht! riep hij heel hard. Er ging iemand een flink eind verderop zitten maar de jonge vrouw die naast hem zat leek steeds dieper in haar tijdschrift te worden gezogen, ze keek geen moment naar hem. Ik stapte gelijk met hem uit en sprak hem aan. ik zei: ik kan begrijpen dat je het er uit moet gooien, dat je het niet binnen kan houden maar mensen worden bang van je. Weet je dat? Hij keek me aan. Ik zag in zijn gezicht een enorme droefheid en voelde met hem mee. Ik zei: ik weet hoe het is. Hij brak open, sprak nu op een gewone toon en vertelde haastig hoe vaak hij verkracht was, dat hij voor zijn eigen familie niks waard was, als een stuk vuil behandeld was en nu steeds op de vlucht. Dakloos en bang om weer misbruikt te worden. Mijn hart ging nu helemaal voor hem open en ik zei dat ik hem begreep, dat het mij ook was overkomen en dat er nog zoveel meer waren die misbruikt waren. Hij vertelde dat hij wel hulp kreeg, dat er een psychiater was, dat er misschien een veilig huis voor hem zou komen en dat hij dit overleven wilde. Dat hij in god geloofde en dat hij bij hem zijn toevlucht zocht als het teveel werd.

Een gedachte over “Uit de trein en op straat”

  1. Dank je wel, voor het delen van dit verhaal Harm.
    Dat jij behoefte had om even een gesprek met die man aan te gaan is geen toeval, denk ik. Want de anderen deden dat niet, toch. Ja, voor zoveelste keer denk ik, dat het zo veel ellende op het wereld is en het wordt niet beter van zelf.
    Groet, T.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.