Zomervakantie blog

De zomervakantie is begonnen, tenminste hier in Amsterdam. Kinderen hoeven een hele tijd niet meer naar school en het leven verandert…Na de vakantie komen ze in een andere klas, met een andere juf of meester. De toekomst is open en vol nieuwe ervaringen, kansen en bedreigingen. Studenten hebben ook vakantie, wel of niet voldoende studiepunten behaald om weer verder te kunnen, nu ligt de wereld open. Ook wie niet kind of jongere is, niet ouder of grootouder of tante of pleegouder of op een andere manier verbonden met voor wie nu de vakantie begint, verandert er iets. Het trilt in de lucht, zacht, kriebelend….een ander soort energie, meer ontspannen. het kan ook met de warmte te maken hebben die heel stevig aanwezig is, zich heeft genesteld in de stenen en de grond. Zelfs de herinnering aan de langdurige kou van de winter gaat verloren. Voor iedereen is dit anders, deze wisseling van de sociale seizoenen en de natuurlijke seizoenen. Zo ervaart ook iedereen wat voor je ligt verschillend: wat er voor de М©М©n zich aandient als een grote wijde wereld vol beloftes is voor de ander een dreigend en donker perspektief. De verschillen zijn nog ongrijpbaarder: wat op dit moment voor mij er uitziet als een wereld vol kansen kan een volgend moment eruit zien als een gesloten muur, waar ik niet langs of door kan komen. Als we voor de ander open willen staan, of de ander zich welkom willen laten voelen, wat kunnen we daar dan aan doen? De afgelopen weken ben ik veel bezig geweest met de fysieke toegankelijkheid van eerste lijns gezondheidszorg. We hebben drempels en stoepen gemeten van huisartsenpraktijken, w.c.’s bij de tandarts en bij de fysiotherapeut en we hebben gezien dat erg vaak vormen en indelingen zijn gemaakt die geen ruimte bieden aan wie niet kan lopen of kan zien of op een andere manier fysiek anders is dan “de gemiddelde mens”. Hoe kan het dat er vaak een blinde vlek lijkt te zijn voor de fysieke hindernissen die we opwerpen of laten bestaan voor de mensen die we toch graag welkom zouden willen heten?

Er is een simpele oplossing die in het project Kan ik binnenkomen? gedemonstreerd is: vraag aan iemand die zelf een handicap heeft of hij of zij met je mee wil kijken, je kan adviseren wat goed werkt en handig is. Steeds meer van deze tips komen voor iedereen beschikbaar onder andere via internet: http://www.allestoegankelijk.nl/nl/Tips-en-Checklists/Omgang-en-bejegening.html en www.toegankelijkamsterdam.nl

Veel geluk deze zomer en veel gelukkige ontmoetingen!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.