Zelfverbranding

Vanmiddag was ik in een kantoorboekhandel. Het Parool was net binnengekomen en М©М©n van de twee winkelmedewerksters keek even snel de voorpagina door. Ze las voor: Hee, die man die zichzelf in brand had gestoken op de Dam is doodgegaan. Het was een Iraanse asielzoeker! In wat voor land leven we eigenlijk!?

Ik was haar dankbaar voor haar onmiddellijk gegeven commentaar: In wat voor land leven we eigenlijk?

Ik was geschokt.

Waardoor?

Doordat ik me realiseerde dat ik gister wel even had gelezen over die man die zichzelf in brand had gestoken, daar op de treden van het monument, en zelfs de foto had gezien van de schamele verbrande stukken kleding die achter waren gebleven nadat de man zelf naar het ziekenhuis was gebracht, maar dat ik dit ergens had opgeslagen zonder er verder over na te denken.

Hoe kan dat? Hoe kan ik zoiets lezen, zien, het gebeurde zo dichtbij, op een plek die zo betekenisvol is…….en ik ben gewoon verder gegaan. Met ander nieuws. Met wat nog dichter bij is en wat nog verder weg gebeurde. Zoals het kapseizen op zee van een bootje met zo’n 300 mensen uit Eritrea, Soedan, Ethiopië. Ongeveer 40 tot 50 zijn er gered en onze marine heeft aangegeven dat we toch voldoende hebben opgelet. Het scheepje was immers gesignaleerd door de bewakers van de Europese buitengrens!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.