Water

Water. We bestaan voor een groot deel uit water. Dat we leven zorgt er voor dat het niet wegloopt naar waar het zich het liefste bevindt: laag, vlak, uitgevloeid. Als we ouder worden, minder vitaal, lukt het minder goed ons water in vorm te houden en zakt het al een beetje naar beneden: rond onze ogen is dat vaak het meest duidelijk te zien, vooral ’s morgens vroeg als we net wakker zijn! Water wordt door leven gedragen en draagt tegelijk het leven. Zonder water geen leven.

Er was eens een wijze. Hij leefde in een land dat geregeerd werd door een wrede diktator. Op een dag zocht deze wijze de diktator op, terwijl die stond aan de oever van de rivier die door zijn rijk stroomde. In zijn hand had hij het boek dat hij geschreven had. een dik boek met daarin alle wijsheid die hij in zijn leven verzameld had. Hij gaf het aan de diktator met de wens dat deze het goed zou gebruiken. De diktator opende het boek op een willekeurige plaats, keek even kort op de bladzij die open lag en scheurde die er toen uit, maakte er een prop van en smeet die in de rivier. Vervolgens opende hij het boek op een andere plaats, scheurde daar ook een paar bladzijden er uit, verfrommelde ze en smeet ze in de rivier. De wijze zag zijn levenswerk vervloeien en wegraken in de rivier en zei: maar heer, hoe kunt u zo mijn boek gebruiken? Het is verknoeid dit papier! zei de diktator en smeet nu het hele boek met een forse zwaai in de rivier. Hij zei: maak je snel uit de voeten anders ga je er achteraan. Heer, dit was mijn geschenk voor u …

Geef liever iets van waarde. Geef me liever een mooie stier! zei de diktator.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.