Vrede

Onze minister-president heeft na de aanslagen in Parijs verklaard dat wij (Nederlanders) in oorlog zijn met Islamitische staat. President Hollande van Frankrijk was voor het Franse parlement nog ondubbelzinniger: wij zijn in oorlog met IS. De aanvallen op onze burgers zijn een oorlogsdaad. Hij kondigde aan dat hij zich nu gaat inspannen om bondgenoten te vinden om samen met Frankrijk deze oorlog te gaan voeren en te winnen. Dat is nog al wat. De afgelopen tijd heb ik vaak mensen horen zeggen: we hebben al zo lang vrede. Wat geweldig is dat toch en wat waardevol. Het is natuurlijk ook geweldig waardevol om in vrede te leven en daar van te genieten. Daar wil ik niets op afdingen. Maar verder weg is wel veel oorlog of geweld dat op oorlog lijkt. De vrede waar we in West Europa van genieten is plaatselijk en nu de vluchtelingen uit de oorlogsgebieden aan de grenzen van Europa naar ons deel van de wereld vluchten, lijkt het oorlogsgeweld ineens ook veel dichterbij. 

Volgens mij is het heel hard nodig dat we alles wat in de afgelopen halve eeuw ons heeft geholpen om de vrede te bewaren exporteren naar andere delen van de wereld. Dat zal meer helpen dan het brengen van meer oorlog.

Is het daarvoor nu te laat?

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.