Uitvaart

woensdag 17 november was de uitvaart van JanHenk Zielhuis. Zijn blauwgeschilderde kist stond midden in de theaterzaal van het werktheater. Er om heen veel vrienden en vriendinnen, buren en familie. JanHenk is jong gestorven. Hij heeft sinds hij wist dat kanker teruggekomen was en niet meer te genezen, dat was in januari, toegeleefd naar deze dagen van zijn afscheid. Samen met een aantal vrienden die hem heel nabij waren heeft hij alles voorbereid. Samen met hen heeft hij een “levenstestament” voorbereid. Muziek en verhalen over zijn leven tonen dit document.

Het belangrijkste voor mij in zijn levenstestament is zijn overtuiging, nu hij aan het eind van z’n leven is gekomen en nog maar weinig tijd heeft, dat hij en ieder ander mens goed genoeg is zoals hij is, wezenlijk is. Dat hij zich niet hoeft te bewijzen of anders hoeft te tonen dan wie hij werkelijk is. Dat het leven niets anders is dan een zoektocht naar dit inzicht: te zijn wie je werkelijk bent. Dat is: niet degene die anderen in je willen zien. Maar met overtuiging je zelf zijn. En hoe zich dat verhoudt met dat inzicht dat een zelf niet echt iets aparts is, maar deel van het grote ene geheel. Waar iedere ziel een deel van is.

Ik werd geroerd door het eerlijke verslag van de razend snelle ontwikkeling die JanHenk in z’n laatste levensjaar doormaakte. Alsof je altijd genoeg tijd krijgt…….mits je die maar gebruiken wil.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.