Toegankelijk

De mini conferentie is dinsdag 8 september gehouden in het Mozeshuis, waar nog keihard gewerkt werd om helemaal klaar te zijn voor de officiele opening aanstaande vrijdag.Cor Bon, de directeur van het Mozeshuis opende met een heel herkenbaar en duidelijk verhaal over de toegankelijkheid van zijn eigen Mozeshuis. Hij benadrukte het enorme belang van de betrokkenheid en inzet van de mensen op de werkvloer. Zij maken de instelling toegankelijk. Hij gaf als voorbeeld het geval van een dame die rolstoelgebruikster is en al enige jaren aan de winterakademie in het Mozeshuis meedoet. Hij zag hoe een medewerker aan haar rolstoel sleutelde en vroeg wat er aan de hand was. Het bleek dat deze dame niet alleen graag het programma van de winterakademie volgde maar ook erg in haar schik was met de periodieke opknapbeurt die haar rolstoel dan kreeg van de faciliteringsmedewerkers van het Mozeshuis. Die dat zelf als een vanzelfsprekend stukje van de dienstverlening beschouwden. De presentatie van Bart Weggeman van Clienten Belang Amsterdam die daarop volgde maakte duidelijk dat Design for All, een inrichtingconcept waar hij en zijn organisatie zich al jaren sterk voor maakt, niet voor niets “for all” heet. Hij liet overtuigend zien dat een standaard-mens als uitgangspunt nemen voor de inrichting van een gebouw voor de meeste mensen niet de passende inrichting en aankleding oplevert. De presentatie van Antoinette Kat van OSA (Ondernemerskring sociale sector Amsterdam) liet zien hoe gewerkt wordt aan het verbeteren van toegankelijkheid, in zijn brede betekenis, in de sociale sector voorzieningen in de stad. Er wordt aan gewerkt en dat heeft konkrete resultaten maar het is een taai proces. Daarna heb ik mijn verhaal gehouden. Over compassie als de brandstof die dat proces gaande houdt en verder kan helpen. Ik was blij met de reacties: een inspirerend verhaal! dat kreeg ik het meest te horen. Maar waar kunnen we no harm nu voor inhuren?? Dat is ons nu nog niet duidelijk!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.