Terug

Terug in Amsterdam. Het vliegtuig landde op de polderbaan op zondagmiddag en ik ben nu al weer bijna 2 weken thuis. Het is hier wat kouder dan in San Isidro maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd doordat we hier verwarming hebben. De zon heeft vergeleken met Mexico nauwelijks kracht en kan ook niet tot bovenin de hemel klimmen.

Ik ga weer aan de slag en denk na over de crisis. Want er is een economische crisis in Nederland. Die was afwezig in Mexico. Daar werd me verteld dat er werk voor iedereen is, al is het nog steeds heel slecht betaald, maar er is ook optimisme en groei. Dat voelt hier heel anders.

Onder deze zwakke zon en grijze luchten is het economisch leven ingezakt. De krant vertelt elke dag een verhaal over het ontbreken van vertrouwen. Geen vertrouwen in mensen van boven de 50; geen vertrouwen in jonge mensen die een huis willen kopen; geen vertrouwen in immigranten die zich willen verzekeren; geen vertrouwen in ondernemers die geld willen lenen….. Banken vertrouwen elkaar niet, landen vertrouwen elkaar niet, mensen hebben geen vertrouwen in een ander….. De crisis is een vetrouwenscrisis. We kiezen voor een regering die hard bezuinigt, die duidelijk en streng zegt waar het op staat en waar maar het geringste spoortje van twijfel is wordt dat meteen te lijf gegaan door nog meer duidelijkheid; herberekening van cijfers en duidelijke taal.Zwart op wit worden toezeggingen vastgelegd want we vertrouwen elkaar niet.

Kan dit doorbroken worden en kan de vertrouwenscrisis verdwijnen? In het Inloophuis werken we samen aan de ontwikkeling van zelfbeheer. Daarbij is veel gebaseerd op vertrouwen. Als er spullen kwijt zijn is er geen verontwaardiging of boosheid. We spreken met elkaar rustig af dat we beter gaan opletten. Dat we allemaal verantwoordelijk zijn. En spreken ons vertrouwen in elkaar weer uit. De economische crisis is voor de meesten van ons een permanent onderdeel van ons leven geworden. Maar we laten die crisis daar, in het econmische domein en laten onze pret niet bederven.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.