Terug van vakantie

Ik heb een heerlijke vakantie gehad. 4 weken ben ik weggeweest van thuis, met mijn lief, op de boot. We hebben 2 weken doorgebracht “op de wadden” en 2 weken in North Yorkshire. Onze gasthaven was Whitby, een kleine havenstad ongeveer 70 kilometer ten zuiden van Newcastle. We kwamen rond 1 uur ’s nachts aan voor de havenpieren. Het was grijs: van de regen en natuurlijk omdat het midden in de nacht was. We hadden een radioverbinding met de havendienst die ons verzekerde dat we veilig tussen de pieren konden binnenvaren, sturend op de geleidelicht en die ons, toen we eenmaal in de haven waren aangeland, ook weer verder coachte.

Een warm welkom dat mij een veilig gevoel gaf in een situatie waarin ik me behoorlijk beperkt in mijn mogelijkheden voelde: ik had niet veel zicht en de omgeving was me oinbekend. Er lag een boei met een zwak knipperend licht waaruit regelmatig een soort gongslag klonk: de Whitby bell buoy. Ik had gelezen dat er een sterke stroming kon staan in de havenmond, afhankelijk van de stand van het getij. ook was het geraden precies de juiste koers te volgen bij het binnenvaren: daarbuiten lagen kleine en grote gevaren zoals vissersnetten zoals zich onder water verschuilende rotsen. De stem van de dienstdoende havenmeester was rustig en hij reageerde geduldig op mijn een beetje gespannen vragen. Ik was nat en moe maar voelde me welkom en veilig. We zijn heel tevreden zo’n 10 dagen in deze haven gebleven.

In Whitby heb ik veel gezien wat je in Nederland mist: vanzelfsprekende voorzieningen die de wereld toegankelijker maken voor mensen met een beperking. Zoals een hele rij winkelwagentjes speciaal gemaakt om aan een rolstoel te worden gekoppeld. Kassa’s en balies die zonder uitzondering voorzien waren van een ringleidingsysteem. Geleidelijnen op trottoirs en in winkels. Drempelloze toegangen. verpakkingen voorzien van braille opschriften. Lage instapbussen en treinen.

Deze vakantie ervaring nam ik graag mee terug naar hier in Nederland: dat kan dus allemaal en is zo dichtbij al gerealiseerd!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.