Presentie

Het kerk- en buurtwerk is ontwikkeld in de jaren 80. Het was een beweging van uit de kerken. Naar buiten gericht. Niet evangeliserend maar zoekend naar aansluiting bij al die mensen om de kerken heen. Die mensen die niet meer naar de kerk toe kwamen. De kerken waren in de jaren daarvoor snel veel leger geworden, een proces dat doorging. Het kerk- en buurt werk was niet een poging zieltjes terug te winnen voor de kerk, maar wel een poging het contact te herstellen, contact met de buren, met de buurt.De kerkmensen waren zich alleen gaan voelen in die steeds leger kerken en velen waren er van overtuigd dat ze toch midden tussen de mensen moesten staan. En als mohammed niet naar de berg komt dan komt de berg naar mohammed.

Er is veel gebeurd die afgelopen 20 jaar. De samenleving is erg veranderd. de mensen zijn niet weer teruggekeerd naar de kerken maar die zijn ook niet helemaal leeg gelopen. Ze zijn er nog steeds en ze zijn vitaler dan je misschien zou hebben verwacht. De maatschappelijke positie van kerken is heel anders dan midden vorige eeuw. Toen waren de kerken een belangrijke maatschappelijke factor en ze hadden een stem van veel gewicht. Dat is veranderd. Hoewel de Christelijke politieke partijen nog steeds een belangrijke politeke macht hebben vertegenwoordigen ze geen vanzelfsprekende of institutionele meerderheid meer. De Nederlandse christenen van nu  zijn een minderheid, een minderheid die belangrijk wordt geacht, waar nog steeds naar geluisterd wordt, maar een minderheid die soms op haar beurt moet wachten en die niet altijd gelijk krijgt.

Het kerk- en buurtwerk bestaat ook nog. Is veel kleiner geworden maar in verschillende vormen nog steeds door heel Nederland te vinden. Vaak als vrijwilligersproject naast het gesubsidieerde professionele welzijnswerk. In dit werk is de presentie methode ontwikkeld. Er zijn twee scholen: Stichting Presentie ( http://www.presentie.nl/site/  ) en Instituut Kor Schippers ( http://www.korschippers.nl/ ) . Op de websites is veel informatie te vinden. Het begrip “presentie” heeft in zich het woord ‘present’ , het ‘er zijn’ daar komt dan vanzelf achteraan: voor de ander. En dit begrip verwijst naar de  in de christelijke levensvisie belangrijke zorg en aandacht voor de ander (de “naaste”).

Waarom schrijf ik nu in mijn blog hierover? Ik ben betrokken bij Czaar51, het inloophuis van het Oekumenisch Kerk en Buurtwerk Amsterdam Oost en binnenkort bieden we voor ieder die geinteresseerd is een presentatie aan over de visie en de praktijk van dit werk. Dat zal zijn op 17 februari ’s middags tussen 16.00 en 18.00 uur. Ik hoop dat ik er aan kan bijdragen dat het inloophuis en het werk dat daarmee verbonden is kan blijven bestaan, ook als de pastoraal werker die er vanaf het begin mee verbonden is per 1 maart met pensioen gaat.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.