Presentie methode

Bij het Kerk- en Buurtwerk wordt de presentie methode gevolgd. De pastoraal werker, verbonden aan het Inloophuis Czaar51 heeft samen met de andere mensen die zich aan de stichting hebben verbonden, een presentatie gemaakt waarin hij uitlegt hoe zij werken en wat ze bedoelen met de term: sociale broedplaats.

Het is een keurige presentatie geworden, met powerpoint plaatjes en een uitgebreide uitleg over empowerment; over geduld en zelfsturing als twee kanten waartussen zich de eigen initiatieven van buurtbewoners ontwikkelen. Het mooie is dat het verhaal geen theorie is maar echt waar gebeurt en werkelijk is.

Afgelopen vrijdag sprak ik met een volwassenenwerkster van het sociaal-cultureel werk in de buurt. ik vroeg haar wat zij zag in dat kerk- en buurtwerk en vooral, wat in haar ogen dat werk nou anders maakte dan het werk dat zij en haar collega’s deden. Waren zij niet ook bezig met emancipatie, met empowerment en met vraaggericht werken? Pasten op haar werk niet dezelfde labels die in de lezing van het kerk- en buurtwerk waren gebruikt? Ze vertelde me dat het hier ( we bevonden ons in het inloophuishuis Czaar51) ècht anders was.

Het ging om drie kenmerken, legde ze uit.

1. Het was hier echt laagdrempelig. Dat was niet alleen een woord, het was echt zo dat buurtbewoners zonder schroom hier binnenkwamen om voorstellen te doen of vragen te stellen.

2. Medewerkers hier hadden geduld, heel veel geduld. Ze haddden ook meer tijd dan zij en haar collega’s (ze keek een beetje afgunstig toe ze dit zei) maar ze hadden allemaal de zeldzame kwaliteit van het grote geduld.

3. Tenslotte werd hier ook werkelijk vraaggericht gewerkt. Dat betekende hier dat die buurtbewoners, de bezoekers, echt de gelegenheid kregen aan te geven wat ze wilden en daarin werden ze ook echt gesteund. Daardoor kwamen hier activiteiten tot stand die bij haar instelling, in het buurthuis echt niet zouden kunnen.

Ik was diep onder de indruk. Waar vindt je dat: een ideologie, een presentatie, die zo echt is dat die 1 op 1 terug kan worden gevonden in de praktijk, waargenomen door de buitenstaander!!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.