Presentatie noharm ahimsa

Op 8 september aanstaande presenteer ik voor het eerst mijn bedrijf noharm ahimsa. Het kader is een mini conferentie in het Mozeshuis. Het thema dat ik heb gekozen voor deze mini conferentie is Toegankelijkheid. Ik wil hier het begrip toegankelijkheid op een voetstuk zetten om het zo van verschillende kanten te kunne belichten en goed te kunnen onderzoeken. Ik ben de afgelopen twee jaar intensief met dit begrip bezig geweest in verband met mijn werk voor de opbouw en inrichting van de wmo loketten in Amsterdam In mijn gesprekken met vertegenwoordigers van de SGOA (de gehandicapten belangen organisaties) ik al snel dat zij bij voorkeur het begrip toegankelijkheid uitbreiden tot bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid. BTB afgekort. Toegankelijkheid betreft meestal fysiek toegankelijkheid: drempels, zichtbaarheid enzovoort. Maar zonder een goede bereikbaarheid kom je nog helemaal niet in een goed toegankelijk gebouw: dus aangepaste tram- of bushalte, een gemarkeerde route en duidelijke bewegwijzering horen er ook bij. En dan de bruikbaarheid: is een voorziening bruikbaar als de mensen die er werken daar niet voor zorgen? Een aangepast toilet is niet bruikbaar als het als een opslagkast wordt gebruikt en een aangepaste balie werkt niet uitnodigend als er iemand achter staat die over je hoofd zich richt tot een begeleider en jou negeert.


Ik heb een mooi toegankelijk en bereikbaar loket bekeken en toen buiten, op de weg naar de keurig aangepaste tramhalte aan een heer in een elektrische rolstoel gevraagd hoe zijn ervaring was met die mooi aangepaste route. hij vertelde me dat de tramhalte inderdaad heel goed bereikbaar was maar dat het hem regelmatig was overkomen dat de deuren van de tram voor z’n neus weer dichtgingen omdat de conducteur vond dat hem toelaten te veel tijd zou kosten. Daaruit wordt duidelijk dat het geheim van toegankelijkheid niet zit in een goed ontwerp. En die ervaring heeft mij gebracht op het onderwerp voor die mini conferentie: dinsdag 8 september om 16.00 uur in het dan net verbouwde en toegankelijker gemaakte Mozeshuis.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.