Parkietje

Vanmorgen bezocht ik Marzie. Ze vertelde me dat ze een paar dagen geleden gevallen was. Op de tramrails, met in haar hand een pakje met daarin een parkiet. Ze had die hand hoog gehouden en met haar andere hand had ze haar nieuwe nier beschermd en zo was ze, heel hard op haar knieen terecht gekomen, op de tramrails, in de regen.

Altijd lopen daar mensen maar die dag, die tijd niet. Er was daarom niemand om haar overeind te helpen dus was ze zelf moeizaam overeind gekrabbeld en met pijnlijke knieen naar huis gelopen.

De parkiet was in de kooi aangekomen en bleef binnen zitten. Hij was niet gewend aan een open kooi. De volgende dag voelde Marzie overal pijn.

Ik bracht die zelfde dag mijn vrouw achterop de fiets naar een vriendin. Nadat ze naar binnen was gegaan draaide ik me om om terug te fietsen. Toen zag ik een zwarte kat die aandachtig naar een zwakjes spartelende parkiet stond te kijken. Ik aarzelde geen moment en reed mijn fietswiel tussen de kat en de parkiet. Die keek me nu met halfgeloken kraaloogjes aan en hijgde amechtig. Ik nam de parkiet in mijn hand en tilde hem op. De kat wist dat hij verloren had en droop af, bleef een paar meter verder staan kijken.  Er kwam een mevrouw langs op de fiets, die stopte toen ze me daar met die parkiet in mijn hand zag staan. Zij vond dat je zo’n vogeltje toch niet kan laten liggen. Ik steunde het vogeltje met mijn vingers en hield het goed vast en begon te fietsen. Het asfalt was glad en we reden lekker hard. Ik zei tegen de parkiet: net of je lekker weer vliegt. Boven ons vlogen drie parkieten, ze krijsten tegen elkaar zoals ze altijd doen.

We kwamen thuis, ik heb een geplet mootje uit een mandarijn naast het geknakte hoofdje van de parkiet gelegd. Zijn lijf in een muts. ik heb hem sterkte gewenst en heb hem alleen gelaten. Beneden wacht onze kat op een aai en wat aandacht. Na een paar uur ga ik weer bij de parkiet kijken. die is nu dood en al koud. Ik heb hem in een ondiepe kuil in de tuin begraven. Heeft die kat toch gewonnen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.