no harm

Vandaag had ik een geweldig gesprek! Geweldig omdat het me geweldig hielp om helder te krijgen hoe het principe van no-harm vertaald kan worden in de bedrijfsvoering van mijn bedrijf. Met name in de wijze waarop ik aan acquisitie vorm geef. Acquisitie is essentieel voor  mijn bedrijfje: er zijn immers geen vaste opdrachtgevers en er is geen vaste omzet. Acquisitie is een activiteit die meestal geasocieerd wordt met een vorm van ruimte innemen. Door aandacht te vragen; door datgene wat je aan te bieden hebt nadrukkelijk te tonen, aan te prijzen of door actief te netwerken. Dat wil zeggen: de interesse wekken van diegenen die opdrachten kunnen verstrekken.Lastig om die actie vorm te geven volgens het principe van no harm / ahimsa. Of toch niet?      Daar ging het gesprek van vanmorgen over.

In het onder woorden brengen van de manier waarop ik dit de afgelopen maanden heb geprobeerd vorm te geven werd me duidelijk hoe dat kan: acquisitie volgens het geweldloos principe. Het gaat er om dat de weg het doel is. Dat betekent dat acquisitie activiteit niet bepaald wordt door het doel: het verwerven van een opdracht, maar door het begaan van de weg. Het werken volgens de principes van no harm, liefst zo nauw mogelijk aansluitend bij datgene waarop ik mij met advies en in projecten op richt. Voorbeeld is de manier waarop ik de opdracht heb gekregen:van ZIN voor de coordinatie van het project “Kan ik binnenkomen?”           Ik werd gevraagd of ik als vrijwilliger hierin een bijdrage wilde leveren. Ik heb gezegd dat ik dat graag doe maar dat ik mijn bijdrage moet begrenzen in tijd omdat ik voldoende tijd over moet houden om geld te verdienen met andere activiteiten. Vervolgens bleek het mogelijk om naast de vrijhwillige bijdrage aan het project ook daar tegen betaling een bijdrage aan te leveren. Dat vertaalde zich in de opdracht om het project te coordineren, een opdracht waar ik heel blij mee ben. Niet alleen omdat het een mooi project is: scholieren en mensen met een beperking ( ervaringsdeskundig op het vlak van belemmeringen in de toegankelijkheid) brengen samen in kaart hoe het staat met de toegankelijkheid van instellingen op cultureel en maatschappelijk gebied in hun deel van de stad. Maar ook omdat het weer zorgt voor een belangrijk stukje omzet van mijn bedrijf.

Dit is voor mij een voorbeeld van geslaagde “zachte” acquisitie: de actie is gericht op het belangeloos bijdragen aan het project: in het verlengde daarvan is de opdracht tot stand gekomen. De actie past qua inhoud en richting helemaal bij het resultaat. Anders dan bij “harde” acquisitie is niet het doel van het verwerven van een opdracht richtinggevend geweest voor de actie maar inhoud en richting die overeenkomen in acquisitie en opdracht: weg = doel .

Zo begreep ik in dit gesprek hoe dit werkt: no harm in de praktijk van het ondernemen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.