Nieuw begin

Vandaag is het de vierde dag van het jaar 2011. Betekenisvol, zo’n nieuw jaar? Volgens berichten die ik las in de krant en op internet zijn er miljoenen mensen die menen dat de volgende jaarwisseling heel erg veel betekenis heeft: 2012 zou het jaar zijn dat volgens een Maya – jaartelling het laatste jaar is van een cyclus. Oftewel: een jaar waarin heel erg veel gaat verdwijnen van wat we nu als vanzelfsprekend onze wereld achten. Het einde van de wereld…..

Ik ben net terug uit Mexico. We hebben met z’n tweeën gelogeerd bij onze compadres. Het was een heel bijzondere ervaring; het is zo’n helemaal andere wereld! Mensen zijn heel nabij en heel vertrouwd, maar leven zo anders en beleven hun wereld ook zo heel anders. We gingen drie keer samen in de temazcal, de traditionele “zweethut” van de nahua-indianen. Zo’n temazcal is een vanzelfsprekend onderdeel van de meeste huizen in het dorp van onze compadres en het samen met het hele gezin er in baden is een heerlijke intieme onderbreking van het gewone dagelijkse leven. Aan het eind van ons verblijf in Mexico waren we in Tepoztlan, een “magisch oord”, waar heel veel Mexicaanse en ook buitenlandse toeristen komen om iets van “Indiaans Mexico” te ervaren. Ook daar werd de mogelijkheid aangeboden in de temazcal te baden…tegen betaling van  $ 45,- voor een uur. Ook boden sjamanen er hun diensten aan, eventueel te betalen met de creditcard.

U begrijpt nu wel dat er veel verschillende werelden naast elkaar en zelfs door elkaar heen bestaan. Zeker daar in Mexico, waar de Maya’s nog hun eigen kalender gebruiken. En welke van die werelden dreigt nu te gaan verdwijnen?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.