Niche en agressie

Zou het begrip “niche” uit de evolutie theorie komen? Ik denk dat in die context is bedacht dat een nieuwe soort pas kan gaan bestaan als die een soort eigen plek vindt. Een tak waar die op kan zitten, een bes die nog over is en opgepikt kan worden en een liedje dat nog niet geklonken heeft. Een niche op de markt van adviseurs en trainers, die zoek ik. Ik ben immers een nieuwe adviseur die zijn plekje in de drukke aanbodsmarkt van adviseurs moet vinden. noharm heeft alle aandacht voor het grensgebied tussen de wereld waarin iedereen vrij rondloopt (dus ook uw toekomstige klanten en uw doelgroepen) en de wereld van de professionele dienstverlening. Voor wat daar, in het grensgebied van die twee werelden gebeurt. Op de deurmat en voor de balie. Daar is de niche waar ik mij op richt. Want hoewel de professional zeer kundig en professioneel de cliënt van dienst is moet er iets gebeuren voordat degene die binnenstapt om de rol van cliënt op zich te nemen ook zo ver is.

In het grensgebied wordt alles bepaalt door de mate van toegankelijkheid. Hoe beter of hoger de toegankelijkheid hoe beter ook de daarop volgende dienstverlening zal lukken. Optimale toegankelijkheid is een onmisbare voorwaarde voor hoogwaardige dienstverlening. En noharm zorgt voor optimalisering van de toegankelijkheid. Daarin is fysieke toegankelijkheid een ingrediМЗnt naast sociale toegankelijkheid. Die laatste wordt door de mensen die werken in de frontoffice functie bepaald.

noharm biedt voor de mensen in de frontoffice vanaf voorjaar 2010 een tweedaagse training aan waarin sociale toegankelijkheid centraal staat. Frontoffice medewerkers leren hoe ze optimale toegankelijkheid zelf realiseren kunnen en hoe dat hun werk aantrekkelijker maakt en hoe ze daarmee ook de dienstverlening in de backoffice verbeteren. Ook hoe toegankelijkheid omgekeerd evenredig is aan de mate van agressie aan de voordeur.

Is dat een niche? Met andere woorden: bestaat er al een adviseur die zich daar opricht? Ik denk het wel: ik zie in de dienstverlening veel aandacht uitgaan naar professionele kwaliteit van de dienstverlening. Die aandacht is op twee aspecten gerichten: kwantiteit  (productie cijfers) en kwaliteit ( deugt ons product? beheersen de professionals hun vak? Zijn de producten up to date?) Maar er is geen aandacht voor de kwaliteit van de toegankelijkheid en daarmee wordt over het hoofd gezien hoe juist dit aspect van grote invloed is op de andere twee aspecten. Misschien is dit anders in de commerciële dienstverlening. Ik zie grote verschillen met de publieke dienstverlening en ook tussen zorg en welzijn zijn verschillen in aandacht.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.