Meten is weten

Vanmorgen een fantastische ochtend gehad met 14 scholieren van Scholengemeenschap Reigersbos. Ze kwamen om te horen wat ze te doen zouden krijgen in hun maatschappelijke stage. Een activiteit die voor hen bedacht is. Vanaf volgend jaar zal in alle middelbare schoolopleidingen een maatschappelijke stage verplicht zijn. Hoe die er uit ziet mogen scholen voor een groot deel zelf bepalen. Voor vwo-scholen betekent het 72 uur in het lesprogramma, voor vmbo is dat 36 uur.

Het Reigersbos heeft ervoor gekozen dit jaar de 3de klassers al zo’n maatschappelijke stage te laten doen. VWO leerlingen maar nu 36 uur. Om op deze manier ervaring op te doen met dit nieuwe onderdeel in het programma. Vanmorgen kwamen ze, met hun mentor, om te horen wat ze te doen zouden krijgen. Ik vond het erg spannend: een grote groep die ik nooit eerder had gezien. Gelukkig waren er Guus en Anneke. Guus is een ervaren instructeur en deskundige op het gebied van toegankelijkheid, Anneke is de mentor van de 3de klassers. Het was een prachtig beeld: al die jongeren, allemaal zo verschillend maar tegelijk allemaal ook zo overeenkomstig in hun ingewikkelde balans van springerigheid en moeheid. Ze waren erg oplettend en gemotiveerd. Guus en ik zorgden voor een mix van “theorie” en “praktijk” . Uitgaande van het adagio: meten is weten lieten we de leerlingen van alles opmeten met een infrarood meetapparaat; een rolmaat en via de computer op de website: afstandmeten.nl. Daaromheen vertelden we over wat er allemaal belangrijk is om op te letten als je bezig bent met toegankelijkheid, bruikbaarheid en bereikbaarheid. Voor iedereen, dus ook mensen met een handicap.

We kregen veel ervoor terug: aandacht; commentaar; plezier in het samen meten en uitzoeken en alertheid.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.