Mag ik binnenkomen?

Vandaag isde eerste dag van de schouw-week van het project Mag ik binnenkomen? Spannend! Want zullen de stageaires er allemaal zijn, op tijd? en lukt de koppeling met de vrijwilligers goed? en zal het werk ook goed verlopen? De stageaires zijn leerlingen van klas 3 van het atheneum van scholengemeenschap Reigersbos. (Bijna) de voltallige klas is komen stage lopen, bijna, omdat helaas М©М©n van de leerlingen erg ziek is. Het is de leerling die haar klasgenoten heeft laten kennismaken  met wat het betekent om gehandicapt te zijn: ze zit in een rolstoel. Daarmee hebben deze leerlingen een belangrijke ervaring, elke dag van hun schoolloopbaan, omdat ze van zo nabij meemaken wat die fysieke beperking van hun klasgenote betekent. Ik denk dat het te merken is in hoe ze het hier doen als stageaire. Ze zijn allemaal geinteresseerd en doen het werk dat van hen gevraagd wordt. Ze gaan naar de adressen in de Indische buurt waar waar we graag van in kaart willen brengen hoe het staat met de fysieke toegankelijkheid en bruikbaarheid en bereikbaarheid. Alle informatie die op de website www.toegankelijkamsterdam.nl proberen we in М©М©n bezoek te verzamelen en het zijn de stageaires die dat doen. Maar behalve een meetlint en een pen en vragenformulier komt er ook een ervaringsdeskundige vrijwilliger mee. En de rol van die persoon is een heel bijzondere: die rol houdt in dat die persoon door haaar/zijn aanwezigheid de stageaires alert blijven op hindernissen en de medewerkers van de bezochjte instelling ook de noodzaak tot op z’n minst medewerking verlenen voelen. Dat is geen passieve rol, niet alleen maar erbij zijn. Nee, je brengt je persoonlijke aanwezigheid in, met de beperkingen die je toont en ondersteunt met je deskundigheid de metende schouwers. Het gaat zo gemakkelijk om een drempel te accepteren, een moeilijke handgreep, een zware deur of een onduidelijk bordje, als je al die potentiele struikelblokken kan omzeilen of er over heen kan stappen……maar zij helpen om scherp zichtbaar te maken waar de hindernissen ontstaan. Ik ga in de loop van de week goed opletten wat deze samenwerking allemaal teweegbrengt, niet alleen bij mezelf maar ook bij de anderen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.