Licht en schaduw

In deze tijd van het jaar zijn de dagen kort en staat de zon laag. Daardoor zijn de schaduwen lang uitgerekt. Ik herinner me hoe ik als kind in Friesland in het lage zonlicht over een dijkje liep en onafgebroken naar mijn schaduw keek. Ik trok mijn knieМЗn extra hoog op, maakte lange passen en zwaaide met mijn armen. Die hele lange grote schaduwfiguur liep als een reus naast me mee, met zwaaiende armen marcherend door het weiland. Donker en licht horen onafscheidelijk bij elkaar en bestaan niet zonder elkaar.

Het gaat eigenlijk allemaal om verlichting. Verlichting van de last die je moet dragen, van je zorgen en verlichting om je heen. Als er verlichting is, zie je de anderen. Hoe kan ik verlichten? Dat is makkelijk, omdat ik de kwaliteiten van het licht ken. Het geeft warmte, het maakt licht. Als ik dus dat doe voor wie ik om me heen zie, warmte geven en verlichten waar ik kan, dan verlicht ik. Dan voel ik me licht worden en ben ik gelukkig.

Bovenstaande komt uit een tekst die ik twee jaar geleden schreef op de website van Nieuw Wij. Dat is een website met allerlei interessante en hoopgevende verhalen van mensen die uitgaan van een Nieuw wij. Dat wil zeggen: niet bang zijn voor maatschappelijke veranderingen maar zoeken naar  saamhorigheid en vertrouwen in elkaar over etnische en cultureel-religieuze grenzen heen. Mooie tekst heb ik toen geschreven maar nu, twee jaar later en na de publikatie van mijn boek Mist zie ik ineens de betekenis van wat ik toen schreef.

In mijn boek vertel ik over een meest onzichtbare, maar van tijd tot tijd maar al te aanwezige schaduw die mij was blijven volgen vanaf mijn vijfde. Vanaf de dag dat een klein jongetje van vijf gepakt en misbruikt werd door een man die sinds die tijd altijd in de schaduw bleef maar mij is blijven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.