Kan ik binnenkomen? overal

Gister is de Stichting Kan ik binnenkomen? Overal opgericht. Dat is een stap vooruit in een verhaal dat al zijn derde jaar in gaat. Drie jaar geleden werd voor het eerst het project Kan ik binnen komen? uitgevoerd. Dat project was bedacht door Marianne Spierings. Marianne was toen voorzitter van  ZIN (Zeeburg Inclusief), een vereniging van bewoners van het toenmalige stadsdeel Zeeburg die een lichamelijke beperking hebben en die zich samen sterk maken voor het wegnemen van drempels in hun eigen buurt.

Een inclusieve samenleving, dat is wat zij nastreven. Dat is dan nog een nieuw begrip. Het betekent een samenleving waarin er structureel overal rekening wordt gehouden met beperkingen van de mensen die van die samenleving deel uitmaken. Meestal wordt bij de vormgeving en inrichting van allerlei voorzieningen uitgegaan van een soort gemiddeld mens, een Nederlandse man van ongeveer 1.80 lengte, met een goede conditie en beschikkend over goed werkende zintuigen en ledematen. Daardoor worden mensen die op de М©М©n of andere manier van die gemiddelde mens afwijken buitengesloten. Exclusief in plaats van inclusief dus.

Zij bedacht dat als leerlingen van middelbare scholen een maatschappelijke stage gaan lopen met de leden van de vereniging ZIN om in kaart te brengen waar belemmeringen en drempels zijn die verhinderen ergens binnen te komen er dubbele winst wordt behaald!  Want de scholieren leren inclusief te kijken en te denken en het stadsdeelbestuur krijgt informatie over de mate van openheid van de voorzieningen in de buurten.

Het project was een succes en is drie keer, in verschillende buurten en met verschillende groepen scholieren herhaald. En nu is er dan de Stichting Kan ik binnenkomen? Overal en deze stichting heeft als doelstelling om dit succes overal in Nederland te gaan herhalen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.