Heer van Chalma is een godin

Over een week reis ik naar Mexico. Een paar maanden geleden vroeg ik weer eens aan een petekind in San Isidro of er iemand daar was die met mij naar Chalma zou willen lopen. Ik weet dat er mensen uit San Isidro soms een bedevaart ondernemen naar La Chalmita, naar de Heer van Chalma. Ik hoorde vertellen dat het een middel was om alcoholisme te overwinnen. De Heer van Chalma geeft de kracht om slechte gewoontes te overwinnen, het blijft dat je het zelf moet doen en overwinnen lukt daarom toch niet altijd. Maar voor deze inspanning is respekt en het is duidelijkheid niet iets wat je zo maar even kan doen. Ik ben dus gewaarschuwd nu ik zelf deze reis wil gaan ondernemen: het is niet makkelijk.

Mijn petekind reageerde snel:Wanneer kom je? Want op 25 februari vertrekken de pelgrims uit San isidro.

Er bleek een ticket naar Mexico te koop voor € 450,-. Dat is minder dan de helft van het bedrag dat je gewoonlijk kwijt bent voor zie reis! Dus dat heb ik besteld en dus reis ik over een week naar Mexico. En ben ik ook ingeboekt bij de pelgrimsgroep die de 25ste uit San Isidro vertrekt naar Chalma. Dat laatste kost zo’n € 70,- en dat is daar een flink groot bedrag. Mijn compadre die de inschrijving geregeld heeft vertelde me wat ik daarvoor krijg: een trui, een vest en een kaartje voor de bus terug. En voor het eten en voor slaappplaatsen onderweg wordt gezorgd.

Alles is nu geregeld en dus vertrek ik maandag. De vrijdag daarop volgend vertrek ik met de pelgrimsgroep. Een glimlach krult om mijn lippen: wat een sprong in het duister is dit! Dat is prachtig….. en spannend.

De afgelopen weken dwaal ik af en toe over het internet, op zoek naar meer informatie over Chalma en over de tocht er naar toe. Er zijn veel fimpjes te vinden van groepen pelgrims naar Chalma, lopend door de bergen en door dorpen.

Ook vind ik een voor mij heel veelbetekenend bericht over de betekenis van een houten beeldje dat in een grot bij Chalma gevonden is aan het begin van de vorige eeuw. Dat beeldje staat in het Antropologisch museum in Mexico stad maar het bordje dat er bij staat blijkt onjuiste informatie te geven. Zowel de herkomst als de betekenis kloppen niet. Het beeldje blijkt toen het aankwam in de voorloper van dit musum al gefotografeerd te zijn en toen met een kaartje waarop de herkomst is vermeld. De betekenis is eigenlijk heel duidelijk: het is een beeldje van Tlazolteotl en is gevonden in een grot bij Chalma.

Voor mij een aanwijzing dat achter de verering van de Heer van Chalma die zonden op zich neemt een oudere verering van deze godin schuilgaat. Zij was ook een macht die zonden op zich nam en weg kon nemen.

Haar naam betekent: De godin van het vuil. Vuil betekent hier: dat wat mensen bevuilt oftewel zonden en dan speciaal: seksuele zonden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.