Gesloten inrichting

Pas was ik op bezoek in een gesloten jeugdinrichting. De gebouwen deden zich voor als een gevangenis: veel deuren die op slot zitten en alleen met speciale pasjes geopend kunnen worden, veel medewerkers en jongeren in groepjes, achter hoge hekken en schuttingen. Naar binnen gericht.

Doel van de inrichting is om jongeren zodanig te behandelen dat ze verder zullen kunnen zonder dat strakke toezicht en die gedwongen opname. Jongeren zijn zelden alleen in zo’n inrichting. Bijna steeds is er een groep en daarbij groepsleiding. In die groep leer je om te gaan met de anderen en met je eigen emoties. Emoties uiten zich natuurlijk heel sterk. Dat hebben bijna alle tieners en dat geldt natuurlijk ook voor deze tieners die allemaal een roerige kindertijd achter zich hebben en vaak ook door een flinke crisis heen in deze inrichting zijn terecht gekomen. En dan steeds dicht boven op elkaar zitten … ik geef het je te doen. Net als therapeut, begeleider en opvoeder zijn! kortom een soort snelkookpan. Wat kan ik bieden vanuit mijn eigen expertise aan zo’n centrum? er zijn maar twee dingen opgevallen: het eerste is de ontvangst. Er is een vrij onduidelijke bewegwijzering en de receptie waar je als bezoeker ontvangen wordt is niet erg uitnodigend en biedt niet veel duidelijke informatie. Het lijkt mij dat een duidelijke bewegwijzering en een royale ontvangst veel van de spanning en negatieve emotie die bezoekers zoals vaders moeders of vrienden van de jongeren zullen ervaren als ze hen willen bezoeken zullen kunnen wegnemen. Dan op de afdeling. Het leek mij alsof zoals het verblijf nu is georganiseerd buiten de isoleer en de rest van de eigen kamer weinig mogelijkheden zijn voor jongeren om zich terug te trekken om alleen tot zichzelf te komen en onrust te kanaliseren of te overwinnen. Die mogelijkheid bieden lijkt mij heel belangrijk.

Het is een enorme uitdaging om zo achter muren en deuren met een groep jongeren onder spanning te werken en ik heb bewondering voor de mensen die die uitdaging aangaan met de bedoeling de jongeren uit de problemen te halen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.