Gelul

Daarnet een spannende ontmoeting gehad. Ik praatte met twee mensen die ik heb leren kennen als actieve vrijwilligers bij ZIN. De Vereniging Zeeburg Inclusief (ZIN) komt op voor de rechten van gehandicapten, ouderen en chronisch zieken. ZIN heeft als doel dat iedereen volledig kan deelnemen aan het maatschappelijk leven. Marja gebruikt in haar dagelijks leven een elektrische rolstoel en zet zich met veel kracht in voor volledige integratie van mensen met een handicap in de samenleving. Ze doet dat vooral door daar steeds heel nadrukkelijk aandacht voor te vragen van politici, ambtenaren en bestuurders. Ze is stevig, je kan niet makkelijk om haar heen. Ze is ook scherp.

Ik vertelde haar over de training op de Vrijheid. “Als je het leuk vind moet je het doen …” zei ze, “maar ik vind het gelul!”

Ze legde me uit dat het allemaal begint bij de opvoeding van kinderen. Als scholen geïntegreerd zijn dat wil zeggen dat kinderen met alle verschillen samen opgroeien, alleen dan zullen ze in hun latere leven rekening houden met het anders-zijn van de anderen. En voor nu moeten we altijd knokken om dat rekening houden af te dwingen. En jij gaat men er nooit van overtuigen dat dat anders kan … dat is nog nooit iemand in mijn hele leven gelukt. Ze zei het met zoveel nadruk dat ik het gevoel kreeg dat ik deze uitdaging niet kan weerstaan. Ze gaf me het gevoel dat ze niets liever wilde dan overtuigd worden!

Dat ga ik proberen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.