Gebaren

Gisteravond was de premiëre van de film: Liefde & Seks in filmzaal Ketelhuis in Amsterdam. Het was een bijzondere gebeurtenis. Het gaat om een film voor jongeren, te gebruiken in het onderwijs en de spelers in de film zijn allemaal doof en vertellen in gebarentaal. De film is bedoeld voor dove jongeren. Vijf jonge mensen vertellen over relaties en hun ervaring en gedachten over seks en liefde. Dapper om in die film jezelf te zijn en te vertellen over zo’n privé onderwerp. Zeker dapper als je bedenkt dat veel dove jongeren in Nederland elkaar kennen of “wel eens gezien hebben…” Petje af voor de moed en de openheid van die jongeren. 

Ik had het geluk dat na afloop één van de hoofdrolspeelsters uit de film (Annieck) een pizza wilde gaan eten. met mij en met de vrouw die mij kennis laat maken met de gebarentaal Maloush KМ¦hler (doventolk www.gebarentolk.info/ ). Ook haar twee vriendinnen die ook in de film meespelen gingen mee. Zij studeren alletwee voor docent gebarentaal wat een HBO studie is die je o.a. in Utrecht kan volgen. 

Wat een bijzondere taal is dat toch! Geluid speelt een heel kleine bijrol omdat de meeste gebruikers van deze taal geluid niet of nauwelijks kennen en dus ook niet gebruiken. Het is een beeldentaal. Deels abstracte beelden worden razendsnel in de lucht geschilderd, gecombineerd met lippentaal. Een klein theater voor hand expressie wordt vlak voor de spreekster gevormd in een woordeloze afspraak en binnen dat kleine theater wordt alles wat gezegd kan worden met de handen gezegd. Ondertussen is er voortdurend een “boventiteling” gaande van de lippen van de spreekster. еКHet is fascinerend en opwindend om te zien hoe een hele groep mensen, soms over meters afstand, druk met elkaar communiceert zonder dat je veel hoort! 

De film is echt mooi! Zo oprecht en daardoor zo veel aanleiding biedend voor eerljke gesprekken over dit onderwerp. Ook voor horenden lijkt me deze film een aanwinst.

Bedankt Annieck, Laura en Saskia en natuurlijk Maloush voor deze bijzondere erbvaring.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.