Extra lang

Ik heb u wel erg lang laten wachten op een nieuwe blog. Daarom nu ook een extra lange. Ik droomde afgelopen nacht van een scheepje. Het was nogal triest: het scheepje heette “noharm” en het erge was dat het verging. Maar het verging niet helemaal. Het scheepje was van hout maar de onderkant, een soort romp van het schip, die was van ijzer. En dat deel zonk samen met de motor. Ik was alleen op dat scheepje en wist het voor verder zinken te behoeden door het voor en achter aan de wal vast te maken. En kijk wat daar nu nog moeizaam drijvend gehouden werd door die twee landvasten was eigenlijk best een aardig scheepje. Maar ik zal er nog flink aan moeten werken om het meer body te geven.Dat was m’n droom….

De avond daarvoor was ik op een verjaardagsfeestje. Alle andere gasten waren migranten. Afkomstig uit zulke uiteenlopende landen als Ecuador, Peru, Irak en Iran. We hadden het over de verkiezingen die binnenkort gehouden worden. Tot mijn grote verrassing waren drie vrouwen, alle drie afkomstig uit Zuid-Amerika, van mening dat de partij van Geert Wilders hun stem verdiende. Twee van de drie mogen niet stemmen. Wat Geert Wilders betreft zouden zij niet eens in Nederland mogen verblijven. Ze legden hun keuze uit: jullie Nederlanders vinden alles maar goed. Veel van die migranten zijn veel te brutaal en ze nemen jullie hele land en jullie kijken de andere kant op. Geert Wilders, die durft het te zeggen! Er moet nu snel en duidelijk tegen worden opgetreden. Wie zich niet aanpast die moet er maar uitgezet worden. Het moet gezegd worden dat deze vrouwen zelf zich heel erg goed weten aan te passen. Ze moeten wel …

Er was daarvoor een ander gesprek, dat ging over het emigreren. Er werd verteld over mensen afkomstig uit Irak, Iran, Egypte en ArmeniМЗ, die zich hier in Nederland gevestigd hadden. We zijn weggegaan uit ons land. We hebben die kamer, ons huis, afgesloten en de sleutel weggegooid. Alleen wat van de kostbaarste dingen hebben we meegenomen uit onze cultuur: recepten muziek, grappen en een verhaal …het past in М©М©n koffer. Hun familie woont over de hele wereld verspreid. Het zijn mensen die heel succesvol zijn. Sommige behoren tot de absolute top in hun vak en hebben Nederland een vooraanstaande positie bezorgd op hun vakgebied. Maar benadrukte de Irakese immigrant, daar gaat het niet om. Dat is niet waar je succes aan af hoeft af te meten. Het gaat er niet om of je rijk wordt maar of je vrienden hebt gemaakt, of je gewaardeerd wordt door je buren en je collega’s.

De volgende ochtend zag ik dat al die verhalen in elkaar grijpen. We zijn allemaal passanten, reizigers. We ontmoeten elkaar, er gebeurt iets… of niet. Of we negeren elkaar of proberen dat te doen en begrijpen elkaar niet. We kijken de andere kant op of we bedreigen elkaar.

Het belangrijkste is dat we elkaar nodig hebben. We hebben elkaar nodig om elkaar vast te kunnen pakken, om warmte, vriendschap te geven, elkaar te kunnen waarderen. Neem van me aan wat ik je te geven heb: de schatten die ik in mijn bagage meegenomen heb. Uit mijn andere, verre land. Het land van mijn jeugd, dat onbereikbaar geworden is, de sleutel is weg.

Daar zaten we, omringd door migranten.Ze deelde met ons van hun ervaringen, het kostbaarste dat ze hadden meegenomen. We aten lekker, de smaken die herinneren aan andere, verre plaatsen. MaМшskorrels die 6 uur moeten koken……

Vertrouw op die houten boot, mits met liefde hersteld en in elkaar gezet. Aanvaard de geschenken die in een ontmoeting gegeven worden en ontdek waarom ze kostelijk en kostbaar zijn. De vergezichten naar onbereikbare werelden waarover je alleen maar kan dromen zitten er in verscholen.

En Wilders? en die honderdduizenden die er achteraan lopen? Ze vormen een stroom, een zee die schuurt en trekt en duwt en soms met vernietigende kracht overstroomt en laat verdrinken.

Het gaat erom met liefde een kwetsbaar bootje, de noharm, drijvende te houden en er op te varen naar onbekende nieuwe havens waar steeds nieuwe avonturen wachten.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.