Drie geloven

Vrijdag zat ik te praten met Zühre in de huiskamer van het inloophuis. Zij vertelde mij eerder hoe zij de verhouding zag tussen de drie godsdiensten Jodendom; Christendom en Islam. Het Joodse geloof spreekt het hoofd, het verstand aan. Het daagt uit tot vragen stellen en discussiëren en je verstand scherpen. Het is het geloof van het HOOFD. Het christelijk geloof is het geloof dat de liefde centraal stelt. Het vraagt steeds opnieuw naar de liefde, voor de naaste, voor God. De liefde staat centraal en het is daarom het geloof van het HART. De Islam kwam als derde en is het geloof van de ZIEL. Het is een soort verbinding tussen die twee vorige, een synthese die in het geloof de aanbidding centraal stelt. We praatten over dit onderwerp en dachten na over deze zienswijze en wat dat betekent voor een inloophuis zoals dit waar Christenen en Moslims elkaar ontmoeten en samen werken. Hoe verstaan ze elkaar en kunnen ze aan het zelfde doel werken? Toen verscheen er ineens een dikke man gekleed in een leren jas voor het raam, gebarend dat hij naar binnen wilde. Het is een inloophuis dus mocht hij meteen binnen komen.

Hij kwam tussen ons in zitten en onderbrak helemaal onze zoekende aandachtige gesprek. Hij praatte heel erg veel en eiste onze aandacht volledig op. Maar wat waren we verbaasd om na een tijdje praten te ontdekken dat hij een jood was, die grappend vertelde dat hij ” de wandelende encyclopedie” werd genoemd. Hij maakte dat we daar gedrieen zaten en spraken als een levende illustratie van wat Zühre had gezegd over de verhouding van de drie geloven.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.