Compassie

Compassie dat is waar ik me mee bezighoud. Dus waar ik ook steeds weer over schrijf in dit blog. Ik heb een tijd geen blog geschreven, bijna 2 maanden niet. Mijn excuses daarvoor aan alle vaste lezers. Ik nam me voor vanaf nu weer minimaal elke 2 weken een blog toe te voegen.

Ik ben me de laatste weken meer bewust geworden van de verbinding tussen lijden en compassie. Compassie wordt vaak gezien als gericht op het lijden van de ander maar het lijden van je zelf is even belangrijk. Door  je eigen lijden te ondergaan en waar te nemen zonder er door bevangen te worden verandert dit in het materiaal waaruit de verbinding wordt gemaakt met de ander. En met diens lijden, Klinkt abstract he? Maar is heel konkreet en het werkt altijd. Deze uitwerking is altijd aanwezig.

Hoe zit het dan met de liefde en aandacht die mensen geven aan anderen die het moeilijk hebben zonder dat zij zichzelf bewust zijn van enig lijden? Je voelt je gelukkig en er lijkt niets te ontbreken aan je geluk…..dan kun je toch nog steeds goed voor een ander met wie het niet zo goed gaat zorgen? Dat wil ik verder onderzoeken, of dat inderdaad kan. Ik hoop het wel maar denk het niet…. ik denk, dat het alleen lukt om echt goed te zorgen als je inziet dat je eigen bijna volmaakte geluk van dit moment niet uitsluit dat ook in je eigen leven lijden een plaats heeft.

Ik hoop in een volgend blog met voorbeelden te komen maar nodig lezers uit om zelf ook met voorbeelden te komen die mijn stelling onderbouwen of juist logenstraffen!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.